Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Π.Ε. Καστοριάς εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2010. Το κτήριο, συνολικής έκτασης 666,57 τ.μ., είχε παραχωρηθεί το 2000 στο Υπουργείο Πολιτισμού από τον Δήμο Άργους Ορεστικού και αποτελεί πτέρυγα του κτηρίου που στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού. Το έργο της δημιουργίας του υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του Γ΄ Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας.

Η δημιουργία του Μουσείου

Η δημιουργία του μουσείου πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της Δρος Μαρίας Ακαμάτη, επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων και του Κωνσταντίνου Σουέρεφ, Προϊσταμένου της ΚΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η μουσειολογική μελέτη, καθώς και η σύνταξη των κειμένων πραγματοποιήθηκαν από τον Χαράλαμπο Τσούγγαρη, αρχαιολόγο της ΙΖ’ ΕΠΚΑ, ενώ ο Δήμος Άργους Ορεστικού χρηματοδότησε την εκπόνηση της μουσειογραφικής μελέτης και πλήθος άλλων τεχνικών εργασιών.  Μετά την εφαρμογή του Νέου Οργανισμού του ΥΠ.ΠΟ (ΦΕΚ 171/Α’/28-08-2014) το Αρχαιολογικό Μουσείο περιήλθε στην αρμοδιότητα της νεοσύστατης τότε Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς. Σύντομα έγινε αντιληπτό πως πρόκειται για ένα καλοσχεδιασμένο έργο, ενταγμένο σε έναν ευρύτερο χώρο πολιτισμού στην πόλη του Άργους Ορεστικού που φιλοξενεί πλήθος εκδηλώσεων, ενώ διαθέτει και ευχάριστο περιβάλλοντα χώρο.

Η Έκθεση

Η Έκθεση, οργανωμένη σε χρονολογική σειρά, φιλοξενεί σημαντικές αρχαιότητες της περιοχής, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της οργάνωσης και καθημερινής ζωής στην Μακεδονία  με κείμενα εύληπτα και κατανοητά για τον μέσο επισκέπτη. Στους στόχους της Υπηρεσίας μας εντάχθηκε η βελτίωση της λειτουργίας του, η διοργάνωση επικοινωνιακών δράσεων για τη σχολική κοινότητα και το ευρύ κοινό γενικότερα, η πιστοποίηση του στο πλαίσιο των διαδικασιών του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε το Μουσείο να καταστεί κυψέλη πολιτισμού, καλύπτοντας ένα κενό στην τόσο σημαντική και ελάχιστα μελετημένη ιστορία και αρχαιολογία της αρχαιότητας στην Μακεδονία.

Η Διοκλητιανούπολη

Πλησίον του μουσείου εκτείνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Διοκλητιανούπολης, της τειχισμένης ρωμαϊκής πόλης η οποία γνώρισε μεγάλη άνθιση κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο, αλλά μεταφέρθηκε για λόγους ασφάλειας από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα μ.Χ. στην περιοχή της σημερινής πόλης της Καστοριάς. Η Διοκλητιανούπολη αποτελεί αφετηρία για την περιήγηση του επισκέπτη στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, όπου εκεί φιλοξενούνται αρχαιολογικά ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο, δίνοντας την εικόνα της συνέχειας και της ενότητας στην αφήγηση της αρχαιολογίας του τόπου.

 

Περίαπτο από ορείχαλκο

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο