Temporary Exhibitions

In collaboration with the Hellenic Ministry of Culture and relative institutions, the Archaeological Museum of Kastoria organizes and hosts various temporary exhibitions. Serving its educational role, the museum aims not only to present to the public specific archaeological and historical themes, but also to link ancient Orestis to the rest of the Greek antiquity.

Αρχαίων Ήχοι. Γιώργος Πολύζος: χειροποιώντας μουσικά όργανα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, με την υποστήριξη του Δήμου Άργους Ορεστικού, φιλοξένησε την έκθεση «Αρχαίων Ήχοι. Γιώργος Πολύζος̇ χειροποιώντας μουσικά όργανα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο ΠΕ Καστοριάς στο Άργος Ορεστικό. Τα εγκαίνια της έκθεσης περιλάμβαναν τη γνωριμία με τον χειροποιό των μουσικών οργάνων, κ. Γιώργο Πολύζο, ομιλία του επικεφαλής της Ορφείας Αρμονίας, κ. Δημητρίου Δελφινόπουλου, με θέμα «Αρχαία Μουσική.Πρακτική και Κοινωνική της εφαρμογή (κατά την αρχαιότητα)» και μουσικό δρώμενο στα αρχαία ελληνικά, από μέλη της Ορφείας Αρμονίας, στο οποίο πραγματοποιήθηκε και αναπαράσταση διδασκαλίας μουσικής κατά την αρχαιότητα.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον ήχο των μουσικών οργάνων που αποτελούν προσέγγιση των αρχαίων, σε απόδοση των μελών της Ορφείας Αρμονίας.

Η έκθεση αποτέλεσε προϊόν συνεργασίας με τον Γιώργο Πολύζο, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και Άρτας, το μουσικό σύνολο «Ορφεία Αρμονία» και τον Δήμο Άργους Ορεστικού. Στην ενότητα περιλαμβάνεται πληθώρα αντικειμένων, κυρίως κτερισμάτων που συντρόφευαν τους νεκρούς, χαρακτηριστικά παραδείγματα τόσο της τέχνης, όσο και της αισθητικής και του τρόπου ζωής των Ορεστών, όπως κοσμήματα, όπλα, πήλινα και μεταλλικά σκεύη κ.ο.κ.

Έρωτες και άλλα φτερωτά

Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς οργάνωσαν την έκθεση «Έρωτες και άλλα φτερωτά» που φιλοξενήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο ΠΕ Καστοριάς στο Άργος Ορεστικό.
Στις ελληνικές κοσμογονίες ο Έρως ήταν μια από τις αρχέγονες δημιουργικές δυνάμεις του κόσμου που δεν γεννήθηκε από κανέναν, αλλά με τη δράση του έδωσε μορφή στο χάος και έκανε τα έμβια όντα να ενώνονται και να γεννούν. Ο Έρωτας πίστευαν ότι ήταν γιος του Άρη και της Αφροδίτης ή του Ουρανού και της Αφροδίτης ή του Ουρανού και της Γης. Ακόλουθος της Αφροδίτης μαζί με τον Ίμερο, τον Πόθο και την Πειθώ, έστρεφε τα βέλη του στους ανθρώπους, τους ενέπνεε ερωτικό πόθο και τους έκανε να ζευγαρώνουν. Ήταν ακαταμάχητος, «λυσιμελής», «τύραννος θεών τε και ανθρώπων», άτακτος και σκανδαλιάρης, έχοντας τη μορφή μικρού φτερωτού γυμνού αγοριού οπλισμένου με τόξο. Με αυτή τη μορφή ο Έρωτας διέτρεξε όλη την ιστορία της τέχνης από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Ο φτερωτός θεός μοιραζόταν τους αιθέρες με άλλες φτερωτές οντότητες. Νίκες, αγγελιαφόροι των θεών, όπως ο Έρμης και η Ίρις, φτερωτά άλογα, όπως ο Πήγασος, αλλά και απειλητικά τέρατα, όπως η Μέδουσα και η Σφίγγα, κατοικούσαν τον κόσμο των θνητών και των θεών.
Αυτές οι φτερωτές μορφές με κέντρο τον Έρωτα, αλλά και εκείνες που μετεξελίχθηκαν σε αγγέλους την εποχή του χριστιανισμού, ξωτικά και άλλες μορφές από τον κόσμο της φαντασίας ήταν το θέμα της έκθεσης που παρουσιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο ΠΕ Καστοριάς στο Άργος Ορεστικό στο πλαίσιο εκδηλώσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς με αφορμή τον εορτασμό για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που είχε το καθορισμένο από τον ICOM θέμα: «Τα μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».

Στην έκθεση συμμετείχαν: Έρη Αγρίου, Γεωργία Δαμιανού, Ελένη Ζαμπούνη, Μαρί Θεοφίλου, Μαρία Καπαντζάκη, Ευαγγελία Καραστεργίου, Αθανάσιος Καραμπέτσος, Παναγιώτα Καρβουνιάρη, Κατερίνα Καρούλια, Γεωργία Κόντου, Ασημίνα Κουζούνη, Μανώλης Κούκος, Ζήσης Κουτίδης, Χρυστάλα Κυριάκου, Σωτήρης Λιούκρας, Δήμητρα Μπαϊρακτάρη, Όλγα Μπογδάνου, Ειρήνη Μώρου, Ελένη Νίσκα, Αλεξάνδρα Πάμπουκα, Μαρία Πετκάνη, Αργύρης Ρήμος, Δήμητρα Σιατερλή, Βασιλική Σκριβάνου, Σωτήρης Στέρπης, Χριστίνα Τζάνη, Μαρία Τοτού, Καίτη Τουρτούρα, Κλεοπάτρα Τσαλή, Αγγελίνα Τσουμάνη, Χαρούλα Χατζηνεοφύτου, Μάγδα Χριστοπούλου.

Επιμέλεια έκθεσης: Ζωή Γοδόση / Επιμέλεια διοργάνωσης: Ανδρομάχη Σκρέκα

Φυτά και πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ορεστίς» του Άργους Ορεστικού φιλοξένησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο ΠΕ Καστοριάς στο Άργος Ορεστικό την περιοδική έκθεση με τίτλο «Φυτά και Πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης».
Στη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις για σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Scroll to Top
Skip to content